Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

A mézborról röviden

András
2024. 12. 02. 18:00:00
A mézborról röviden

Mi is a mead, vagy ahogy mi nevezzük - mézbor?

A mézbor - vagy ahogy néhány ezer évvel ezelőtt hívták: „az istenek nektárja,” -  egy ízletes, fermentált ital, amely mézből, vízből és élesztőből készül. Bár az alapanyagok egyszerűnek tűnhetnek, a készítési folyamat sokkal összetettebb, mint elsőre gondolnánk. Lényegében a  bor egy olyan változata, amelynél a cukorforrás gyümölcs helyett méz. Technikailag egyedi kategóriát képez az alkoholos italok között (angolul például külön szó is van rá - mead), mi jobb magyar megnevezés hiányában mézborként definiáljuk.

A mézbor eredete

A mézbor az emberiség egyik legrégebbi alkoholos itala, amelynek története akár 20 000 évre nyúlik vissza. Pontos eredete nem ismert, de egyes tanulmányok szerint afrikai törzsek véletlenül fedezték fel, amikor esővíz gyűlt össze mézzel keveredett faodvakban, ahol a vadélesztő megindította az erjedést. Az így kapott ital mámorító hatása gyorsan elterjedt, és a mézbor különböző kultúrákban, számtalan recept alapján készült.

A mézbor hatása és jelenléte megtalálható Egyiptomban, Skandináviában, Skóciában, Írországban, Angliában, Norvégiában, Németországban, Görögországban és még Kínában is, ahol olyan agyagedényeket találtak, amelyekben mézbor maradványait azonosították, 9000 éves múlttal.

Habár a mézbor gyakran a vikingekhez kötődik, eredete jóval a viking kor előttre nyúlik vissza. A vikingek valószínűleg azokból a régiókból vették át és tették sajátjukká az italt, amelyeket bejártak, kereskedtek vagy meghódítottak.

Érdekesség: A Lengyelül úgy nevezik: "Miód Pitny", az ország nemzeti kincsek egyike. Vállalkozásunk az ő termékeik és a lengyel kultúra szeretete ihlette, ezért is választottuk tisztelgésül a Pitny nevet.

Változatai

A mézbor különböző változataival világszerte találkozhatunk. Az ízvilág a felhasznált alapanyagok, az erjesztési folyamat, a palackozás, az érlelés és a felszolgálás módjától függően nagyon eltérő lehet. Az alkoholtartalom 3,5% és 20% között mozoghat, a fermentáció időtartamától és az alapanyagoktól függően.

Mi a kategorizáláshoz a lengyelek tradicionális besorolásait választottuk, mert szerintünk egy nagyon jó közelítő leírás és a kategória neve már előre sejteti a várható ízvilágot. A lengyel mézborokat a méz és víz aránya alapján kategorizálják, ami meghatározza édességüket, alkoholtartalmukat és érlelési idejüket is. 

Partnereinket igyekszünk úgy megválogatni, hogy vásárlóink az elérhető ízvilág minél szélesebb palettáját élvezhessék. A Pasieka Jaros egy kicsi, családi vállalkozás, ahol mindent saját maguk készítenek - a felhasznált méztől a gyümölcsökön keresztül egészen a kerámiáig. Az Apis Lengyelország legnagyobb méhészeti szakszervezete, amely a világ legnagyobb mézbor készítőjévé nőtte ki magát, 90 éve tökéletesített nagyüzemi professzionális eljárással készítik termékeiket. 

Ami nagyon fontos, hogy forgalmazott termékeinket úgy válogattuk össze, hogy a méz és fűszerek íze domináljon, az alkoholt ne is lehessen érezni egyikben sem.

Milyen ízű a mézbor?

A mézborok ízvilága rendkívül változatos, és számos tényezőtől függ: az alapanyagok minőségétől, a fermentációs folyamattól, az érlelés hosszától és a tálalási hőmérséklettől. Az egyszerű, hagyományos mézbor – amely csak mézet, vizet és élesztőt tartalmaz – általában kiegyensúlyozott és frissítő, enyhe mézes aromával.

Kínálatunkban ilyen natúr mézbor a földrajzi eredetvédettség alatt álló Staropolski és a Pasieka Jaros AM -je

Lehetséges ízesítések

A mézbor készítése során az alapanyagokhoz gyakran adnak különféle fűszereket, gyümölcsöket vagy egyéb ízesítőket. Ez az ital sokszínűségét és kreatív potenciálját bizonyítja. A lehetőségek szinte végtelenek, a hagyományos receptektől kezdve az innovatív ízkombinációkig, amelyek minden ízlést kielégíthetnek.

Kínálatunkban található hagyományos, gyümölcsös ízesítésű mézbor, mint például a málnaszörppel készült Maliniak vagy a csipkebogyóval főzött Jadwiga, és egészen izgalmas fűszerezésűek is, mint például a csípős "Veszett Méh"

Végezetül

Ez az ital nem csupán gasztronómiai élmény, hanem kulturális utazás is, amely megismertet az emberiség egy ősi hagyományával és a méz különleges világával. Ha még nem kóstoltál mézbort, érdemes a hagyományos változattal kezdeni, hogy megismerd e különleges ital valódi karakterét.

Tartalomhoz tartozó címkék: Mézbor Mead Kultúra Alkohol