Blog

Miért éppen mead?

Jobbról balra?
Megnézed a szettet, és rögtön látod: a legnemesebb, leggazdagabb mézbor, a Jadwiga áll az első helyen. Mintha ő lenne a kezdőpont, a kóstolás kiindulópontja. Ne dőlj be ennek! Ha így indulsz neki, könnyen elveszítheted a szett valódi élményét. Hadd magyarázzam el, miért érdemes inkább fordítva haladni.
A mézborok esetében nemcsak az alkoholfok és az erősség számít, hanem az édesség és az ízek intenzitása is. Ha az édesebb italt iszod először, az utána következő szárazabb jegyek könnyen háttérbe szorulhatnak. Ezért a legjobb, ha jobbról balra haladva kóstolsz: Piastowski – Kurpiowski – Jadwiga.

Mead? Mézsör? Mézbor? Hogy is van ez?
Amikor érdeklődsz, olvasol a mézből készült italokról, előfordulhat, hogy hallhatod, hogy valamiért (jó eséllyel a Google alapú fordítók hatására) néhányan a meadet sörök közé sorolják, pedig egyértelműen nem sörről van szó. A „mead”, valójában se nem sör, se nem bor, a mead egy teljesen egyedi dolog. Ha jobb kifejezés híján mindenképpen választani kell, akkor mind ízvilág, mind a készítési mód tekintetében sokkal közelebb áll a borokhoz.

Kurpiowski - A motiváció
A Kurpiowski számunkra nem csupán egy termék, hanem a Pitny.hu inspirációja. Tizenhat évvel ezelőtt, egy lengyelországi látogatás alkalmával ajándékba kaptam az első palackot, és teljesen lenyûgözött. Mikor hazaértem, kerestem, de sajnos sehol sem találtam itthon, ez után éveken keresztül mindig, amikor Lengyelországban jártam hoztam haza egy palackkal. Először csak magamnak, aztán a barátaimnak is, később pedig elkezdődött a beszélgetés: “mi lenne ha…”
Több évi tervezés és előkészület után abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy az Apis méhészeti szövetség a mi boltunk magyarországi beszállítója és közvetlenül a gyártóval együtt dolgozva hozhatjuk el Magyarországra azt a mézbort, amibe beleszerettem

A mézborról röviden
Mi is a mead, vagy ahogy mi nevezzük - mézbor?
A mézbor - vagy ahogy néhány ezer évvel ezelőtt hívták: „az istenek nektárja,” - egy ízletes, fermentált ital, amely mézből, vízből és élesztőből készül. Bár az alapanyagok egyszerűnek tűnhetnek, a készítési folyamat sokkal összetettebb, mint elsőre gondolnánk. Lényegében a bor egy olyan változata, amelynél a cukorforrás gyümölcs helyett méz. Technikailag egyedi kategóriát képez az alkoholos italok között (angolul például külön szó is van rá - mead), mi jobb magyar megnevezés hiányában mézborként definiáljuk.