Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Kultúra

Miért éppen mead?

2025. 03. 27. 00:00:00
Sokáig ellenálltam annak, hogy új italokat kóstoljak, mert fiatalabb koromban az ilyen próbálkozások nem hagytak bennem jó emlékeket. Például az első whisky kóstolásom kifejezetten kellemetlen élmény volt. Persze ilyenkor az ember általában az olcsóbb whiskykkel vagy borokkal találkozik először, és ezek az első tapasztalatok meghatározzák a későbbi választásait. Éppen ezért sokáig nem is léptem ki a megszokott kereteimből – maradtam a sörnél, bornál és pálinkánál.

Kurpiowski - A motiváció

2025. 01. 08. 10:21:58

A Kurpiowski számunkra nem csupán egy termék, hanem a Pitny.hu inspirációja. Tizenhat évvel ezelőtt, egy lengyelországi látogatás alkalmával ajándékba kaptam az első palackot, és teljesen lenyûgözött. Mikor hazaértem, kerestem, de sajnos sehol sem találtam itthon, ez után éveken keresztül mindig, amikor Lengyelországban jártam hoztam haza egy palackkal. Először csak magamnak, aztán a barátaimnak is, később pedig elkezdődött a beszélgetés: “mi lenne ha…” 

Több évi tervezés és előkészület után abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy az Apis méhészeti szövetség a mi boltunk magyarországi beszállítója és közvetlenül a gyártóval együtt dolgozva hozhatjuk el Magyarországra azt a mézbort, amibe beleszerettem

A mézborról röviden

2024. 12. 11. 17:58:00

Mi is a mead, vagy ahogy mi nevezzük - mézbor?

A mézbor - vagy ahogy néhány ezer évvel ezelőtt hívták: „az istenek nektárja,” -  egy ízletes, fermentált ital, amely mézből, vízből és élesztőből készül. Bár az alapanyagok egyszerűnek tűnhetnek, a készítési folyamat sokkal összetettebb, mint elsőre gondolnánk. Lényegében a  bor egy olyan változata, amelynél a cukorforrás gyümölcs helyett méz. Technikailag egyedi kategóriát képez az alkoholos italok között (angolul például külön szó is van rá - mead), mi jobb magyar megnevezés hiányában mézborként definiáljuk.