Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Miért éppen mead?

2025. 03. 27. 00:00:00
Miért éppen mead?
Sokáig ellenálltam annak, hogy új italokat kóstoljak, mert fiatalabb koromban az ilyen próbálkozások nem hagytak bennem jó emlékeket. Például az első whisky kóstolásom kifejezetten kellemetlen élmény volt. Persze ilyenkor az ember általában az olcsóbb whiskykkel vagy borokkal találkozik először, és ezek az első tapasztalatok meghatározzák a későbbi választásait. Éppen ezért sokáig nem is léptem ki a megszokott kereteimből – maradtam a sörnél, bornál és pálinkánál.

Aztán véletlenül összehozott a sors egy olyan emberrel, aki értett a minőségi italokhoz, és bevezetett a finom whiskyk és rumok világába. Innen már nem volt megállás: mindent meg akartam kóstolni ami minőségi ital volt.

A mézbortól azonban sokáig tartottam. Az édes íz miatt valahogy "lányos italnak" gondoltam, és nem éreztem késztetést, hogy kipróbáljam. Az ismerősöm viszont kitartóan biztatott: „Ezt meg kell kóstolnod!” Végül beadtam a derekam. Ahogy a pohárba töltötte a mézbort, azonnal megcsapott az illata – mély, telt, hívogató aroma, amely szinte könyörgött, hogy kóstoljam meg.

Amikor végül vettem egy kortyot, az ízvilág teljesen lenyűgözött. Egyszerűen nem erre számítottam! Sokkal gazdagabb, kifinomultabb volt, mint amit korábban elképzeltem. Az első mézbor, amit megkóstoltam, a Kurpiowski volt .

Később ajándékba kaptam a Lengyel Ízek válogatást, amely lehetőséget adott többféle mézbor megismerésére. Mindegyik egyedi és különleges volt, és mindegyik ízlett. Az abszolút kedvencem azonban a Jadwiga lett. Nagyon édes, és pont ez az, amit szeretek benne.

Azóta a mézbor az egyik kedvenc italommá vált – nemcsak az íze miatt, hanem azért is, mert egy különleges világot nyitott meg előttem, tele hagyománnyal, minőséggel és meglepetésekkel. Ha még nem próbáltad, mindenképpen érdemes adni neki egy esélyt!

Írta Zsolt

Tartalomhoz tartozó címkék: Mézbor Mead Kultúra Alkohol